Het waarschuwingssysteem van het stokstaartje

Het stokstaartje is een van mijn lievelingsdieren. Waarom eigenlijk? Herken ik soms iets in ze? Ik kwam onderstaand artikel tegen en zag een treffende gelijkenis met hoe wij als mensen reageren…

Op de Afrikaanse savannes is de kust voor stokstaartjes nooit helemaal veilig. Roofdieren die het op ze gemunt hebben kunnen overal vandaan komen: vanaf de grond én uit de lucht. De kleine, kwetsbare stokstaartjes moeten dus flink uitkijken wanneer ze buiten op zoek zijn naar insecten. Hoe gaan de stokstaartjes om met het gevaar? Stokstaartjes leven in groepen van soms meer dan dertig dieren. Deze kleine zoogdieren leven een groot gedeelte van de dag in ondergrondse holen. Hier zijn ze veilig voor roofdieren. Voor hun voedsel moeten de stokstaartjes toch echt naar buiten. Daar loeren allerlei gevaren: jakhalzen, roofvogels en slangen zijn allemaal dol op stokstaartjes. Om elkaar te beschermen, hebben de stokstaartjes hun eigen waarschuwingssysteem ontwikkeld. Tijdens het eten staan een paar stokstaartjes op de uitkijk. Deze wachters kiezen een hoge plek uit, een heuveltje bijvoorbeeld, en houden de hele omgeving goed in de gaten. Als deze wachters een gevaar zien, zoals een adelaar in de lucht, dan waarschuwen ze hun soortgenoten met een alarmroep. De stokstaartjes hebben verschillende geluiden voor verschillende gevaren. Als een roofvogel voorbij vliegt, maken de wachters een speciaal geluid. Dit geluid zegt: het gevaar komt van boven, houd de lucht in de gaten! Als een jakhals de bron van het gevaar is, dan roepen de wachters op zo’n manier dat iedereen weet dat het gevaar van de grond komt. De wachters laten met hun roep ook weten hoe dringend het gevaar is: is een jakhals ver weg, dan maken de wachters een soort piepend geluid. Wordt het gevaar groter, dan lijkt het geluid meer op een alarm. Is het roofdier nog dichterbij, dan beginnen de wachters te blaffen. (bron: Naturalis, biodiversity center/ natuurwijzer)

Wist je dat de meeste mensen ook zo’n stokstaartje in zich hebben die alert op wacht staat? Die misschien iets te alert is of te snel alarm slaat, zelfs als er geen direct gevaar is. Ik help je op zoek te gaan naar jouw goedbedoelende maar iets te alerte stokstaartje. Of misschien heb jij deze allang in de peiling? Ik begeleid je graag om meer ontspannen in het leven te kunnen staan.